Uhtua (nykyisin käytössä oleva virallinen, neuvostoaikainen nimi on Kalevala) on Itä-Karjalassa olevan Kalevalan piirin (Vienan Karjalan keskiosa) hallinnollinen keskuspaikka. Se sijaitsee luonnonkauniin, suuren Keski-Kuittijärven rannalla n. 80 km itään Suomen rajasta Suomussalmen kunnan naapurina.

Asukkaita Uhtualla on noin 5000 ja koko Kalevalan piirissä noin 12.000. Karjalaisia on noin kolmannes väestöstä ja karjalan kieltä, joka on hyvin lähellä suomen kieltä, puhutaan alueella vielä, lähinnä vanhemman väestön keskuudessa, niin paljon, että sillä ja suomen kielellä tulee hyvin toimeen.

Lähes kaikilla karjalaista sukua olevilla on sukulaisia Suomessa johtuen vuoden 1922 bolshevisoinnin jälkeisestä pakolaisuudesta, jolloin alueen väestöstä lähes puolet pakeni Suomeen.

Tervetuloa

Uhtua info -sivustolle, joka julkaisee ja seuraa Uhtuan ja Vienan alueiden lisäksi Karjalan tasavallan asioita sekä välittää tietoja Suomen puolen karjalaisjärjestöjen ajankohtaisista tapahtumista - yhdistävänä ja keskinäistä yhteydenpitoa edistävänä sivustona. Sivusto avattiin 21.4.2008, vienankielinen osio lisättiin 16.10.2012.

Sivustoa ylläpitää ja päivittää Uhtua-Seura ry. Yhdistyksen omia asioita (jäsenkirjeet, toiminta, tavoitteet, tukikohteet, yhteystiedot, jäseneksi liittyminen...) käsitellään Uhtua-Seura -osiossa.

fb Liity Uhtua-Seuran Facebook-ryhmään