06.07.2019     Irja Rämä tuonilmaisiin

Irja Rm

Olemme saaneet suruviestin. Seuramme kunnioitettu ja ansiokas perustajajäsen Irja Rämä on siirtynyt tuonilmaisiin 6.5.2019 ollessaan 92-vuotias.

Eläkkeelle päästyään Irja käytti kaiken intonsa, tarmonsa ja ammattiosaamisensa ”uhtualaiseen” sukututkimukseen. Ilman Irjan monikymmenvuotisia ponnisteluja tietämyksemme vienalaisista suvuista ja niiden historiasta olisivat monilta osin hyvinkin puutteellisia.

Irja oli siis yksi seuramme, silloiselta nimeltään Uhtuan Seudun Perinneseura, perustajajäsenistä. Uusi Seura toi näkyvyyttä ja kun Irja samaan aikaan kirjoitti harrastuksestaan Karjalan Heimo -lehteen, hänen maineensa huippusukututkijana alkoi levitä laajalti. Irjan innoittamana syntyi useiden sukututkijoiden sekä yksityisten henkilöiden kattama yhteistyöpiiri.

Irja teki tutkimustaan pääosin aikakautena, jolloin nykyisen kaltaisia tietoliikenneyhteyksiä ja -tekniikoita ei vielä ollut vain kotimaisia arkistoja ja tietolähteitä. Lisätessään niistä työstämäänsä ainekseen henkilöhaastattelujen ja eri tahoille suuntautuneen kirjeenvaihdon kautta saamansa perimä-, perukirja- ym. tiedot, hän pystyi luomaan laajan kokonaisuuden.

Eräs vahvuus silloisena aikakautena oli, että löytyi vielä niitä heimolaisia, joilla oli Uhtualta henkilökohtainen kotiseututuntemus, näin hän sai taltioiduksi tätäkin arvokasta tietoa. Ja kun vielä 1990-luvun alussa saatiin Suomen Kansallisarkistoon mikrofilmitietoja Petroskoin arkistosta, tällöin alkoi Irjan varsinainen suurtyö: päivästä päivään hän istui Kansallisarkistossa ja sovitti yhteen kiitettävällä tavalla uudet tiedot aiemmin koostamaansa aineistoon sekä myös muilta tutkijoilta jatkuvasti saamaansa tietoon.

Tästä Irjan merkittävästä elämäntyöstään olemme saaneet jo viime vuodet nauttia. Nykyisin, kun varsinkin Venäjältä on uusia tietolähteitä tullut kaiken aikaa esiin ja hyödynnettäväksemme, on Irjan tutkimustieto ja –aineisto vahva peruskivi, jota voidaan uuden tiedon pohjalta laajentaa ja täydentää.

Vuosia johtokunnassa toimiessaan, sukututkimuksen lisäksi, Irja toi monipuolisella tiedollaan ja pohjattomalla energiallaan merkittävän panoksen seuramme toimintaan.

Uhtua-Seura ry muistaa perustajajäsentään Irja Rämää suurella kiitollisuudella.